Légió Rock Band

Horváth Lajos - Adatlap

Horváth Lajos szövegíró
Zenei tanulmányaimat vadászkürtön kezdtem meg az akkori tatabányi zeneiskolában.
Eredetileg zongorázni, vagy hegedülni szerettem volna, de miután a folyosón összefutottunk a fúvós tanárral, és az közölte, milyen jó „fúvós szánk van”, anyánk oda íratott be minket. Ezzel telt a hatvanas évek eleje.
Azután elkezdtem gitáron tanulni, a hatvanas évek vége felé volt egy zenekarunk, ahol az akkoriban menő Shadows számokat, és némi „rágógumi zenét” játszottunk, és koncertet is adtunk az akkori 314-es szakmunkás képző kollégiumában. / mostani bíróság épülete/.
A 70-es évek elején a Ramszesz zenekarral jártam a koncerteket, mint road, és akkor merült fel először, hogy dalszöveget írjak nekik. Ekkor írtam első szövegemet.
72-ben bevonultam, a zenekar a Uriah Heep July morning című számával búcsúztatott a Népház első emeletén tartott koncertjükön.
A katonaságnál folytattam gitár tanulmányaimat, és akkor kezdtem el versek írásával próbálkozni. Néhány sorstársammal együtt összehoztunk egy kis zenekart, és írtam egy úgynevezett oratóriumot, ami zenével kísért versekből és dalokból állt. Ebből később bajom lett, amikor végül megértették, miről is szól tulajdonképpen, mennyire rendszer kritikus.
1974-től sokáig nem foglalkoztam sem zenével, sem szövegekkel, mindaddig, ameddig az Orpheus meg nem alakult. Akkor jött az ötlet, hogy a feldolgozásokhoz magyar szöveget írjak.
Ha pedig már így alakult, úgy döntöttünk, csináljunk saját dalokat is. Az első ezek közül a Légió című nóta volt, aminek külön története is van. Akkoriban takarító kisiparosként dolgozva kerestem mellékállásban többet, mint mérnökként főállásban. Egy szorgos délutáni takarítás közben támadt az ötletem, és fejben írtam meg a szöveget. A munka végeztével felugrottam öcsémhez a Martos Flóra téri albérletükbe, ahol összehoztuk a nótát. Csak egy baja volt, miután „enyhe alkoholos állapotban” voltam, azt mondta, másnapra elfelejtem. De nem felejtettem el, és az Orpheus felbomlása után erről a dalról kapta az új együttes a nevét!
Innentől kezdve, már sorban írtam a szövegeket, egészen a banda feloszlásáig.
Ezután megint kimaradt néhány év, majd olyan tatabányai bandáknak kezdtem dalszövegeket írni, mint a Company , Shirley, Traffic Jam, Rózsaszín Lódobogás, Mr.Acoustic. Volt néhány más, az idő ködében eltűnt együttes is.
Menet közben visszatértem a versekhez is, és azóta is folyamatosan foglalkozom velük.
Most pedig végre újra Légió dalokat írhatok, hiszen ez a banda állt hozzám mindig a legközelebb!